KWS trotse winnaar van 45e ABKS!

De Koningin Wilhelmina School (KWS) is voor het eerst in de 45-jarige historie van het scholentoernooi schaakkampioen van Apeldoorn geworden! Het team was vooraf gestart als één van de favorieten. De KWS was namelijk in 2020 al eens Nederlands kampioen schoolschaken van de middenbouw (groep 3-4-5). De talenten van toen zijn doorgegaan bij de schaakclub, vandaar deze bijzondere prestatie. Het team van Raul Carretero de Jong, Jimmy Wu, Tom de Weerd en Jort Maurice bleef ongeslagen in 6 speelronden.

2e plaats voor Eben Haëzer

De Eben Haëzerschool, de winnaar van de vorige twee edities, moest genoegen nemen met de 2e prijs. In dit team was een opvallende rol voor Mark Hordijk. Hij moest door een beenbreuk zijn partijen in een rolstoel spelen. En met goed gevolg, want hij was één van de topscoorders van het toernooi.

KWS-2 pakt brons

KWS-2 maakte het succes van de school compleet door op de derde plaats te eindigen. De teams van De Sjofar en De Regenboog bleven na een spannende strijd ook in de top 5. Deze vijf teams hebben zich geplaatst voor de finale van het Gelders kampioenschap schoolschaken op zaterdag 14 mei in Arnhem.

De Zonnewende kampioen bij de pupillen

Bij de pupillen was de hoofdprijs voor De Zonnewende-1. Deze school was met vier teams vertegenwoordigd onder de bezielende leiding van schaakjuf Xanthine Gerritse. Het team van Oosterhuizen greep verrassend het zilver. En een verrassing was ook de derde plaats voor Sprengenpark. Deze school kon op de valreep een team laten meedoen en viel bij haar debuut gelijk in de prijzen. Het team van Schaakstad eindigde nipt naast het podium, want qua punten stond het gelijk met Sprengenpark. De Zonnewende-2 maakte de top-5 compleet.

Ontspannen sfeer met de circusschool en mascotte Schakie

Het toernooi is in heel ontspannen sfeer verlopen, met dank aan alle vrijwilligers! De bekers en medailles zijn gesponsord door Webmen. Circusschool Apeldoorn zorgde voor veel vermaak tussendoor. En onze mascotte Schakie de Beer had weer een hoge aaibaarheidsfactor. Bakkerij van der Wal Jolink stelde de teamtaarten beschikbaar voor de schaakpuzzels en de kleurplaatwedstrijd. 

Eindstand na 6 speelronden: 

Hoofdtoernooi:
1. KWS -1
2. Eben Haëzer-1
3. KWS-2
4. De Sjofar-1
5. De Regenboog

Pupillen:
1. De Zonnewende-1
2. Oosterhuizen
3. Sprengenpark
4. Schaakstad
5. De Zonnewende-2