Nieuws


ABKS 2019 was een groot succes!

We hebben een heel geslaagd schoolschaaktoernooi achter de rug. Dit jaar hebben liefst 21 basisscholen, 53 teams en in totaal 235 kinderen meegeschaakt. Nieuwe schaakscholen waren dit jaar De Eendracht, Sint Victor, Heuvellaanschool, Passe-Partout en de Prinses Julianaschool uit Lieren. De Diamant werd de winnaar van het hoofdtoernooi en dus de trotse Apeldoorns kampioen schoolschaken! 

Opening toernooi

Wethouder Nathan Stukker verrichte de opening van het toernooi. In zijn woordje sprak hij zijn verbazing uit over het grote aantal deelnemers. En hij onderstreepte het belang van het schoolschaken in Apeldoorn en de initiatieven die er zijn om her en der ook schaaktafels in de openbare ruimte te plaatsen. 

De wethouder opende vervolgens het schaaktoernooi door een paar zetten te spelen tegen de 5-jarige Sverre van der Meer  van De Regenboog (starterstoernooi), Rosalie Veldhuis van De Korenaar (pupillentoernooi) en de jarige Abel Geurtz van de KWS (aspirantentoernooi).

Sfeervol

Daarna kon de strijd op de schaakborden losbarsten. Het was weer geweldig om te zien hoeveel spelplezier er was bij de kinderen. Sfeerverhogend was ook het vermaak tussen de partijen door. Zo konden de deelnemers zich vermaken met de attributen van de circusschool en met partijtjes tegen de schaaktoppers Stefan Kuipers en Anne Haast. Het mooie weer maakte het ook mogelijk om lekker even buiten te spelen op het schoolplein van het Veluws College Walterbosch.

Uitslagen aspiranten

 1. De Diamant
 2. De Regenboog-1
 3. KWS-1
 4. Eben-Haëzer
 5. De Sjofar 
  De Regenboog-2

Bij het aspirantentoernooi was het een nek aan nek race tussen De Diamant en De Regenboog 1. Beide teams bleven in 6 ronden ongeslagen en scoorden precies evenveel match- en bordpunten. Op basis van weerstandspunten ging de titel van Apeldoorns kampioen uiteindelijk toch naar De Diamant Chapeau voor het team bestaande uit Oscar Broos, Laura Bos, Jari van den Brink, Thomas Ceuleers en Daan Ceuleers. Het Regenboog team bestaande uit Jesse van Luttikhuizen, Finn Otter, Ruben Reitsema en Bas Peters werd eervol tweede. De KWS-1 speelde verrassend sterk en eindige als derde op het erepodium. In de top 6 was verder plaats voor de Eben Haëzerschool, De Sjofar en De Regenboog-2. Deze 6 teams hebben zich geplaatst voor de halve finale van het Gelders kampioenschap schoolschaken op zaterdag 23 maart in Deventer of Arnhem.

Uitslagen pupillen

 1. De Diamant
 2. De Eben-Haëzer
 3. KWS-1
 4. De Regenboog-2
 5. De Korenaar-1

Bij de pupillen streden 19 teams mee om de titel. De teams waren erg aan elkaar gewaagd en het bleef tot het einde spannend wie in de top-5 zou eindigen. Ook in deze categorie wist De Diamant de 1e prijs te pakken. Hulde voor het team van Finn Veeneman, Thijs Dinnissen, Jason van der Loo, Quinten Griemink en Ramesh Mehrwarz.  De Eben Haëzerschool finishte met slechts een 0,5 bordpunt minder op de tweede plaats. De KWS-1 eiste ook bij de pupillen de derde plaats op. De top 5 werd gecompleteerd door de ‘chess queens’ van De Regenboog-2 (nr 4) en het team van De Korenaar-1 (nr 5).

Uitslagen starters

 1. KWS-2
 2. KWS-3
 3. De Sjofar & De Horst
 4. De Regenboog-1
 5. Schaakschool Het Bolwerk

Bij het starterstoernooi voerden de teams van de KWS de boventoon. De KWS-2 won alle 5 ronden en was daarmee de duidelijke kampioen. Een knappe prestatie van  Tijme de Roo, Kai van Riessen, Finn van Riessen en Boaz Kompanje. De KWS-3 volgde op kleine afstand als nummer twee. Het combiteam van De Sjofar & de Horst maakte het podium compleet op de derde plek. De Regenboog 1 en Schaakschool het Bolwerk scoorden ook een mooie teambeker op de 4e en 5e plaats.