De Regenboog winnaar van 41e ABKS!

17 scholen, 37 teams en 175 deelnemers!

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde 41e editie van het Apeldoorns Basisscholen Kampioenschap Schoolschaken. Dit jaar schaakten 17 scholen mee met 37 teams en in totaal 175 schakers. Wat een geweldige opkomst! En vooral leuk dat veel nieuwe scholen zich hebben gemeld om mee te gaan schaken, daar doen we het voor!

Het toernooi was een gezellige happening met een goede mix van schaakpartijtjes en leuke activiteiten in de pauzes. Veel dank aan de Circusschool Apeldoorn en simultaangever Merijn van Delft voor het vermaak tussendoor. Ook de mascotte van SV Draisma Dynamo – voor het toernooi Schakie genaamd – was al snel dikke maatjes met de kinderen. Het grote schaakspel van Karel van Delft trok eveneens veel liefhebbers.

Dit jaar was er voor het eerst ook een speciaal starterstoernooi. Dit was zeker een succes met 17 deelnemende startersteams. Het spelplezier stond voor iedereen voorop en dat was precies de bedoeling van ons schaaktoernooi! Toch ook even de uitslagen van het toernooi.

De Regenboog Apeldoorns kampioen schoolschaken 2018

In het hoofdtoernooi speelden in totaal 20 teams mee. Het eerste team van PCBO De Regenboog bleef in 6 speelronden ongeslagen en kroonde zich daarmee tot de nieuwe schoolschaakkampioen van Apeldoorn. Chapeau voor de Regenboog schakers Chris Nieman, Jesse van Luttikhuizen, Finn Otter en Ruben Reitsema. Als nummers twee en drie klommen de teams van PCBO De Diamant op het erepodium. Een hele knappe prestatie, want De Diamant is pas vorig jaar echt met het schoolschaken begonnen. De teams van De Regenboog-1, De Diamant-1 en De Diamant-2 hebben zich hiermee geplaatst voor de halve finale van het kampioenschap van Oost-Nederland, op zaterdag 17 maart.

In de top 5 van het klassement eindigden ook de teams van De Eben Haëzerschool (4e) en OBS Sprengenpark (5e). De Eben Haëzerschool is gelukkig terug van weggeweest en liet zich weer gelden als een sterke schaakschool. OBS Sprengenpark maakte haar debuut op het ABKS  en speelde gelijk bovenin mee. Dat belooft nog wat voor de komende jaren!

Koningin Wilhelminaschool kampioen bij de pupillen

Binnen het hoofdtoernooi waren ook 9 pupillenteams van de partij. In deze categorie was het een spannende strijd tussen de KWS-2 en De Hertog van Gelre. Beide teams eindigden met een gelijke score, maar op weerstandspunten ging de titel van kampioen bij de pupillen naar de KWS-2. Felicitaties derhalve voor de KWS schakers Jin Hao Hu, Sven Reinders, Sven Braad, Tim Wulferink  en Daniël den Besten. De derde prijs bij de pupillenteams was weggelegd voor De Wegwijzer. 

Woudhuis nummer 1 bij het starterstoernooi

Meedoen was belangrijker dan winnen, maar bij de starters waren er ook schaakbekers voor de teams met de meeste punten. Het team van Het Woudhuis eindigde als trotse winnaar. In dit team speelden Luuk Kerstjens, Alec Pantus, Hugo Wentink, Floris van Roon en Jesper Bouwmans. Gefeliciteerd! Regenboog-4 behaalde de tweede plaats en de Diamant de derde plaats. De top 5 werd compleet gemaakt door De Regenboog-1 (4e) en De Korenaar (5e).